Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mosószóda,szódabikarbóna

2008.08.23

Nagyanyáink nem figyelték a mosópor akciókat a Spárban. Mostak, súroltak: soha fehérebb ágyneműt, csillogóbb tűzhelyet… Nem ismertek alternatív tisztítószereket. Mégis: hogy csinálták?

Szódabikarbóna
(NaHCO3)

Gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó nedvszívó és szagtalanító. A savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti. A szódagyártás és egyéb vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik. A környezetre ártalmatlan.

Ötletek a felhasználásra:

– A zsírfoltra lobogó forró vizet öntünk, száraz szódabikarbónát szórunk rá és kisúroljuk.
– Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihûlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
– A kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával távolíthatjuk el.
– Rozsdamentes acéledény is jól tisztítható vele.
– A csempére tapadt makacs szennyezõdéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
– A hûtõgép tisztításához forró vízben oldott szódabikarbónát használjunk.
– A sütõ tisztításához szódabikarbóna és víz keverékébõl készítsünk pasztát, kenjük a még forró sütõ belsejébe. Ha megszáradt, tisztítsuk ki forró vízzel és kefével. Végül egy púpos kanálnyi szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével töröljük át.
– A fürdõszobában a fényes felületeket szódabikarbónával, forró vízzel és erõs kefével súroljuk át.
– A WC-kagylóba szórjunk szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
– Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromlébõl vagy vízbõl készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk foga
t, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot. Ha egy csepp fodormentaolajat is keverünk bele, finomabb lesz.
– Ha hajmosás elõtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbõrbe, megszabadít a korpától.
– Két-három liter vízben oldjunk fel egy csésze szódabikarbónát: ebben mossunk lábat. (A szódabikarbóna kitûnõ izzadásgátló.)

 

 

MOSÓSZÓDA (Na2CO3)

 

 

1. VÍZLÁGYÍTÓ, ezáltal a mosópor valóban hatékonyan tisztít (köztudott, hogy a kemény vízben nehezen oldódik a mosópor)

2. TISZTÍTÓ, ZSÍROLDÓ hatása miatt erõsen szennyezett ruhák, felületek tisztítására kiválóan alkalmas, általános tisztítónak is használható

3. KÖRNYEZETBARÁT, mert olyan körfolyamatban állítják elõ, amelynek nincs káros mellékterméke. Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozhatja,
 

ezért azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint, nem ajánlott. Másutt kiválóan helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket.

Használata

Mosás
A mosóporadag 1/3- a, tetszés szerint ½- e helyettesítendõ mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Ajánlott hõfok: 60oC, 40oC

Áztatás
Az erõsen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás elõtt egy éjszakára áztasd langyos, szódás vízben! Ügyelj itt a textília színtartósságára!

Mosogatás
5 liter forró vízben feloldott egy evõkanál mosószóda eltávolítja az edényekrõl a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket utána ecetes vízzel öblítsd, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne moss vele!

Általános tisztítás
1 liter meleg vízben oldott 1 evõkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatod, szagtalaníthatod. Általános tisztítófolyadék: 1 liter forró víz, 3 evõkanál mosószóda. A tisztított felületet vízzel öblítsd utána!

A mosószóda száraz, hűvös helyen tárolandó. Ha valaki érzékeny borű, gumikesztyűben dolgozzunk vele, mert szárítja a bõrt!
 

Konyhai nagytakarítás: csak a szódabikarbónát és pár csepp mosogatószert és 2 csepp teafaolajat tettem langyos vízbe.Polcokat,szekrényt/tetejét,hűtőt kívül-belül,sütőt,tűzhelyet,egyszóval mindent ezzel mostam le-ki-át-fel.Az eredmény magáért beszél.

 Apró betűvel jegyzem meg,de gondoltam jobb,ha a negatív oldalát is tudjátok a szódának.4 éve lakunk itt,vadonatúj családi házban.Tudjátok,mik a tisztítószereim.Most elmesélem,hogy jártam................idén tavasszal (azaz még nem volt 4 éve!) a konyhai lefolyó eldugult.Nem segített azon sem ecet,sem forróvíz,sem bármi más csodaszer.Viszont a dugulást a vízszerelőre fogtuk.Mondván: az emésztőbe tartva a szennyvíz 90 fokos szöget ír le a rendszer, és a 90 foknál volt a dugulás.De még milyen dugulás????!!!!!A bakelit cső(vastag átmérőjű!) belülről teljesen beszűkült,de úgy,mintha beton (!) lett volna benne.Udvarbontás,csőcsere,lejtésigazítás,udvar rendbetétele...............aztán múlt hónapban a Wc mosdójával jártam ugyan így.A mosdó szifonjából alig bírta a szaki kibombázni a belekötött szódát.Mert sajnos az volt a ludas.Tehát azóta a szódával (mosószódával és szódabikarbónával) csínján bánok.Nem szeretnék még egyszer így járni.Elég agresszív porok és csak úgy ukk-mukk-fukk rárakódik a csőrendszerre.........

Ez az én tapasztalatom!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2854. Dad Petőfi Sándor utca 15.

(Pinkert Éva, 2016.01.21 19:57)

Kedves "Konyhai nagytakarító"!
Eléggé riasztó a szöveg, amelyik a lefolyó és a szennyvízvezeték dugulásáról szól.
Milyen különleges szennyvízvezeték az, ami "bakelit" csőből készült?
Magyarországon PVC és PE csőből készítenek csatornát. Lehet, hogy a "különleges" vezeték okozza ezt a dugulást.
Talán ki lehetne cserélni szabványos anyagú csőre a vezetéket.
Más - SOK EZER - mosószóda felhasználónál nincsen ilyen jellegű probléma.

Sok örömet a természetes anyagú mosogatószer használatához!

Re: 2854. Dad Petőfi Sándor utca 15.

(Erzsi, 2016.01.21 20:33)

Kedves Hozzászóló!
Először is köszönöm a hozzászólást,-főleg azért,mert egy általam elkövetett hibára hivta fel a figyelmemet!!!!!
Azt,hogy hibáztam,annak tudom be,hogy végtelenül szomorú,elkeseredett és ne szépitsem,-ideges voltam......
A hiba,amit most korrigálok,- nem,nem bakelit cső!!!!Sima,mezei PVC cső van a most 8!!!!!!! éves házunkban lefektetve.
Ezt elirtam.
Sajnos,a többi állitásom állja a helyét,bármennyire is borzasztó.......
Azóta már pár ismerősömnél is bekövetkezett ugyanez a jelenség,sőt,mi több,a konyhai lefolyóm is lassan erre a sorsa kerül.Itt viszont falbontást kell eszközölni,s erre azért nem igazán vagyok berendezkedve.Ezek után benntről majdnem teljesen (csak nagyon ritkán használom) száműztem a mosószódát,csak kültéren használom.
Sokezer felhasználó ide-vagy oda,sajnos ezzel a tapsztalattal már nem vagyok egyedül......

dezodor nyomok eltüntetése pólókból

(xizor, 2013.01.16 13:34)

Nekem a hideg zsíroldó segített. A már kibobásra szánt pólómon próbáltam ki, mert ha nem működik akkor sem veszítek vele semmit. (Korábban mindent kipróbáltam sikertelenül.) Fontos Gumikesztyűben kell csinálni, mert leszedi a bőrt a kézről!!!!!
A bekeményedett dezodor foltra ráfújni a hidegzsíroldót, jól megdörzsölni, hagyni egy kicsit (10-15 perc) majd újra megdörzsölni és melegvízzel átöblíteni. Ezt addig amíg teljesen ki nem jön a folt. Utánna be a mosógépbe.
Nekem a színes ruhákat sem bántotta, bár nem is hagytam rajta órákat.

Re: dezodor nyomok eltüntetése pólókból

(Erzsi, 2013.05.30 17:55)

Na ja,csak a gyári zsiroldó nem igazan környezetbarát ám :( lásd: gumikesztyű használata!!!!!!

izzadságfolt

(Judit, 2011.11.18 12:48)

Sziasztok!

Nekem két problémám is van amire segítséget kérnék. Az egyik, hogy a 15 hónapos kislányom belekent egy kis popsikrémet a pólómba és nem tudom semmivel kimosni. Vizesen úgy tűnik kijött belőle aztán mikor megszárad látom, hogy mégsem.
A másik pedig a férjem pólójában maradt dezodor és izzadságfolt. Neki ez a munkaruhája, és elég izzadós. Hiába áztatom, idővel megkeményedik a hóna alatt az anyag. Tudtok adni valami ötletet mivel szabadulhatnék meg ezektől a foltoktól?
Előre is köszönöm.

Re: izzadságfolt

(Stenszky Csabáné, 2011.11.18 16:57)

Re: Re: izzadságfolt

(Judit, 2011.11.18 22:54)

Kedves Stenszky Csabáné!
Nem tudom elolvasni a választ. Leírná még egyszer?
Köszönöm

Re: izzadságfolt

(Erzsi, 2011.11.19 09:13)

Kedves Judit!
Jééééé,most hogy elolvastam a problémádat,tudatosult bennem,hogy anno én is küszködtem ilyen izzadságtünetekkel!
Teljesen meg is feledkeztem róla,pedig régen sok bosszúságot okozott.Főleg vasalásnál,na meg azért sosem volt így tisztességesen tiszta.
Tehát most azt gondolom,hogy a probléma megszűntét a mosási technika váltásának köszönhetem.
Így arra a következtetésre jutottam,ha pölö használsz öblítőt,ez a probléma nem fog megszűnni.
Ha pedig nem,akkor fogalmam sincs,bevallom őszintén,hogy mitől szűnt meg nálam.Egy próbát megér: tegyél mosásnál 1 púpos teáskanál bóraxot a mosószeredhez az előmosáshoz is.Gyanítom,ez volt nálam a problémamegoldó.
A popsikenőcs: ez valószínű egy túl zsíros készítmény,ami jól beette magát a szálak közé. (halkan jegyzem meg,ha ez ilyen agresszív szer,mit csinál a babapopón?)Próbáld meg azt,hogy kifőzöd a pólót (már ha lehet) szódás vízben,ez talán megoldás lesz.Még esetleg a bórax itt is segíthet,egy másik alternatíva Trisót rakni az adagolóba vízlágyításnak.Valószínűleg mindkét esetben a víz keménysége is ludas lehet.
Megköszönném,ha visszajeleznél............
Erzsi

Lesárgult tollkabát

(Éva, 2012.01.06 10:25)

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni,hogy mit tegyek a lesárgult tollkabátommal,aminek az eleje és az ujja eléggé sárga!Nem tudom,hogy füst vagy csak az állástól sárgult le!Próbáltam fehérítővel 30fokon mosni ,de nem segített!Elég drága kabát,nem szeretném kidobni!Előre is köszönöm a segítségeket!Éva

Re: Lesárgult tollkabát

(Erzsi, 2012.01.08 10:39)

Kedves Éva!
.........nem tolongunk a válasszal.
Én sajna beteg vagyok,ezért késett a válaszom.

Egy kibicnek semmi sem drága,-éppen ezért nem adok ötleteket.Nyilván oka van,hogy besárgult,-de hogy szakaszosan sárgult.....!......hát ez azért kicsit fura.
Mivel drága kabátról lévén szó,ne kísérletezz,inkább kérj a patyolatban fehérítést.
Mi okoz(hat) besárgulást és hogyan tüntethetjük el ezeket?
- ha műszálat tartalmaz az anyag összetétele és több,mint 40 fokon mostuk
- a sok állás (itt is,a Te kabátodnál)
- ha belekeveredett mosásnál egy más szín
- s végül bizony okozhatja anyaghiba.Egy-egy vég anyag között (is) bizony akad különbség és ha a szabásnál/varrásnál anyagcsere történt,bizony elszíneződhet.Anyagcserét úgy értsd,hogy amikor szabásnál terítjük az anyagot,a legfelső rétegre kirajzoljuk a szabásmintát,aztán ha kardkéses a szabászgép,jó sok réteget terítünk egymásra.Ha közben elfogy a vég,akkor értelemszerűen egy újat kezdünk és azzal folytatjuk.Ha már ki van szabva,nem biztos,hogy ugyanazon végből állítják össze............
Mit tehetünk:
- citromos/mosószódás/bóraxos vízben ártatjuk,majd langyos vízben mossuk
- a besárgult függöny is kifehéredik,ha szódabikarbónás vízben áztatjuk/mossuk,tehát ez is egy opció
- napon szárítsunk,-a nap sugara is remek fehérítő (és fertőtlenítő) hatással bír

Tehát,látod van megoldás,de nem biztos,hogy érdemes kísérletezned egy drága kabátnál.De,ahogy kezdtem: egy kibicnek semmi sem drága.........

Re: izzadságfolt

(yoursi, 2012.08.03 14:41)

Mosódióhoz használatos folttisztító só. MINDEN foltot kivisz, bármilyen színű ruhához használható, nem marja ki a textilt (sima kémia: hidrogén-perioxid keletkezik ha vízzel érintkezik, ami azonnal oxigénmolekulára és vízzé bomlik). Zseniáliis találmány, totál környezetbarát (mit a dió), és még a csöveket sem dugítja el :)

Re: Re: izzadságfolt

(Zsozef, 2013.05.30 13:21)

A sima kémiára ragálva: ha a H2O2 (hidrogén-peroxid) vízzel érintkezve élből O2-re H2O-ra bomlana, nem lenne H2O2 oldat, amit pl. a hajszőkítésre is használnak. Azomkivül, mivel erősen agresszív, mint oxidáló anyag, a színes ruhákat, jó eséllyel megmarja (fehérítésre is használják).

Balassagyarmat

(Laci, 2012.12.06 05:43)

Olvastam,hogy a mosószódát ne használjunk alumínium edény mosogatásához!!! Miért nem lehet????? Mit csinál az alumíniummal????

Re: Balassagyarmat

(Erzsi, 2012.12.06 14:40)

A mososzoda a vízzel érintkezve lugot alkot.A lúg pedig tudvalevőleg marja az alumíniumot.

Mosószóda?

(M.Kriszta, 2012.02.10 16:37)

Szia Erzsi!
Én most szeretném kipróláni a mosószódát. Vagy ne merjem? Eldugítja a csöveket és a mosdó szifonját? Akkor nem valami jó dolog? Mi berházban lakunk és a mosógép lefolyócsöve a fal mögött fut. Nem lenne jó, ha falat kellene bontanunk.
Köszi a választ.
Üdv.
M.Kriszta

Re: Mosószóda?

(Erzsi, 2012.02.11 09:29)

Szia Kriszta!
Azt gondolom,az én kerge tapasztalatom ne tántorítson el.Egyszerűen használj jó sok ecetet,szerintem az megoldja a lerakódás problémáját :)

Sok sikert a szódához,-szeretni fogod!Elképesztő,mi mindent tud ez a fehér por :)

Hol kapható a mosószóda.

(apa35, 2012.01.26 08:14)

A mosószóda itt is kapható

http://mososzer.bolthely.hu

függönyhöz is használható?

(Andi, 2011.11.15 15:52)

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A fehér függönyeimet (nem voile, de hasonló) mosópor és mosószóda fele-fele arányú keverékével mostam, szépen felcsíkozta (szanaszét szakadt) amikor vettem ki a gépből. Ilyet soha nem csinált, pedig már jó fél éve minden mosáshoz használok mosószódát. Lehet ilyen anyaghoz tenni? Vagy esetleg azért ment szét mert nagyon nagy ablakokról van szó, amit nyáron erősen éri a nap és már 10 éves? Vagy sima szódabikarbónát kellene használni függönyökhöz?
Remélem tudtok segíteni.
Szép napot!

Re: függönyhöz is használható?

(Erzsi, 2011.11.15 21:06)

Szia Andi!
Megnyugtatlak: bármivel mostad volna,akkor is ez lett volna a vége.Sajnos a függönyöd túlkoros volt,nem a szódával volt a bibi.
Én a függönyöket is simán a mosószódával mosom (citromlével öblítem) és bevált.Bár ezt most már csak múlt időben mondhatom,-megtértem és mosódió felhasználó lettem :)
Használd nyugodtan, csak így tovább.

Erzsi

Re: Re: függönyhöz is használható?

(Andi, 2011.11.16 19:16)

Szia Erzsi!

Köszönöm a választ, bár én inkább tippeltem volna arra, hogy a szóda volt a ludas, de akkor ennyi, 10 év és kuka?
A citromlével való öblítést ugy kell érteni, hogy igazi citrom levét vagy az üvegeset nyomod az öblítő helyett? Mennyit? Ez is antisztatizál?

Szép estét!
Andi