Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A fokhagyma fokozza és javítja az emésztést,s többek között görcsoldó.A felmelegített sárgarépalé használható köhögés és rekedtség ellen.Tej és fagyasztott sárgarépa keveréke csökkenti a fáradékonyságot.

Baromfi hús: sütés vagy főzés előtt locsoljuk meg citromlével.Omlós és jóízű lesz

Borsó,bab,lencse: gyorsabban megfő,ha a vízbe késhegynyi szódabikarbónát teszünk

Burgonya: a héjában főtt burgonyát sokkal könnyebb meghámozni,ha még forrón leöblítem hideg vízzel

Daragaluska: pehelykönnyű lesz,ha pici szódabikarbónát teszünk bele

Burgonya: az újburgonya héja könnyen eltávolítható,ha a vizébe 1-2 kanál sót teszünk.Kb. 10 percig áztatjuk,majd ledörzsöljük

Diéta: diétázók részére készült süteménybe tojás helyett tehetünk annyi evőkanál tejfölt,ahány tojást az eredeti recept előír

Diós süti: jobb ízű lesz,ha a diót előtte sütőben megpirítjuk

Eper: nem okoz csalánkiütést,ha enyhén cukrozva,tejszínhabbal vagy tejjel fogyasztjuk

Fasírt: ha a fasirt összetevőihez egy nyers burgonyát reszelünk,könnyebb,ízesebb lesz

Fröcskölő olaj: a serpenyőben lévő olaj kevésbé fröcsköl,ha kevés sót hintek bele

Fonnyadt zöldség: újra friss lesz,ha enyhén ecetes vagy sós vízbe mártogatjuk,lecsepegtetjük és kis ideig állni hagyjuk

Főtt kukorica: különösen finom és puha lesz ha a főzővízbe kevés cukrot és vajat teszünk.Csak ha kész,akkor sózzuk,különben kemény lesz

Füstölt kolbász,sonka: nem penészedik meg és nem szárad ki,ha vékonyan bekenjük olajjal

Grízgaluska: könnyebb lesz,ha a felvert fehérjéhez egy kávéskanál kukoricadarát is adunk

Hagymaszag,halszag: nedves sóval kell a kezet bedörzsölni

Hal: (fagyasztott)finomabb lesz,ha tejben engedjük ki

Halszagú edényt: forró,ecetes vízben mossuk el

Kalács: foszlósabb lesz,ha a tésztáját aludttejjel gyúrjuk

Káposztafélék: könnyebben emészthetőek és kevésbé puffasztanak,ha a főzővízhez késhegynyi szódabikarbónát teszünk

Kelt tészta: nem esik össze,ha a közepébe 1 szál makarónit teszünk és így tesszük a sütőbe (úgy működik,mint egy gyárkémény)

Klopfolás: neylonzacskóba téve nem fröcsköl,a deszka alá több rétegben összehajtogatott konyharuhát teszünk,nem dübörög

Madártej: készítésénél a habot nem tejben,hanem vízben érdemes kifőzni mert így nem szívja magába a tejet és kemény marad

Mandula: ha közvetlenül sütés előtt derül ki,hogy nincs otthon,helyettesíthetjük pirított tökmaggal vagy sütőben megpörkölt zabpehellyel.Észre sem lehet venni a különbséget.

Máj: resztelés előtt egy órával sózzuk be és tegyük hűtőszekrénybe.Így elkészítve puha marad.

Tej: forraláskor nem ég le,ha az edényt előbb hideg vízzel kiöblítjük

Tészta: finomabb a főttészta,ha előbb egy kis zsiradékban lepirítjuk,s annyi sós vízzel öntjük fel,hogy éppen ellepje.Mire megpuhul,a leve is elpárolog

Tojásfehérje hab: könnyebb felverni,ha pár csepp citromlevet/ecetet adunk hozzá

Tojássárgája: olajban vagy vízben több napig eltarthatjuk,ha egy kanál tejjel leöntjük

Paradicsom: ha megpuhult ,visszanyeri feszességét,ha egy órára hideg vízbe tesszük néhány szem jégkocka társaságában

Piskóta: egyeneletesen kel meg,ha csak alul vajazzuk ki a formát.Könnyebben kijön a formából,ha forró vízzel telt edénybe állítjuk vagy néhány percre vizes konyharuhára tesszük a formát.

Nem ragad le,ha egyenletesen és vékonyan kikenjük a formát.Csak az alját lisztezzük,az oldalát ne,mert akkor felpúposodik a piskóta.

Pörkölt: megmaradt pörköltet hidegen ledarálunk,ízlés szerint fűszerezzük.Kitűnő melegszendvicskrém,vagy hortobágyi palacsintába töltelék

Puding és mártás nem bőrösödik: ha elkészülte után olvasztott vajat vagy tejfölt keverünk bele

Sajt: sokáig friss marad,ha jól záródó dobozba rakom és egy szem kockacukrot teszek mellé

Só: ha az ételt elsóztuk,csipetnyi szódabikarbónával tehetjük ehetővé

Sütemény: fényesebb lesz,ha a kenéshez használt tojássárgájához egy-két kanál tejet is adunk

Ha sütés előtt felvert tojásfehérjével kenjük meg a sütemény tetejét akkor a később rátett gyümölcstől nem ázik el a tészta

Magozott cseresznyét,meggyet vagy más nyers gyümölcsöt hempergessünk meg lisztben vagy olvasztott vajban mielőtt a tésztába tennénk így nem süllyed le az aljára

Ne használjunk különösen nagy tojásokat,mert mert a tészta kihűlés után összeesik

A megmaradt és nem  túl krémes süteményeket húsdarálón ledaráljuk,annyi vajat,lekvárt,rumot adunk hozzá,hogy könnyen formázható legyen.Ízesíthetjük még kakaóval vagy olvasztott csokival,vaníliás cukorral.Kis golyókat formázunk belőle és meghempergetjük kókuszreszelékben

Szárnyas: rendkívül ropogós lesz,ha sütés előtt,illetve közben néhányszor megkenjük tej-paprika-só keverékével

Tej: hamarabb megalszik,ha egy evőkanál tejfölt keverünk hozzá

Tészta: az édes tésztába mindig tegyünk egy csipet sót,máskülönben ízetlennek fogjuk érezni a süteményt

Vaj: ha nagyon kemény,a lisztet langyosítsuk meg így könnyebb lesz összedolgozni vele

Zsemlemorzsa: nem hullik,ha sütés előtt vizes kézzel átnyomkodjuk (fasírt,rántott hús....)

Zsiradék: ha a zsiradékba egy kávéskanál ecetet teszünk,akkor a benne sült étel nem szív magába sok zsiradékot