Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit tudnunk kell/ene a természetes olajokról

2009.09.04

A növények csírájában, magjában és gyümölcsében az éltető napsugarak hatására keletkező olajokról általában keveset tudunk, s ezért azokat nem is értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk őket, akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, sőt káros anyagokat nem tartalmazó, egyedi bőrápoló keverékek készítésével is megpróbálkozhatnánk.

A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. - tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.

Tisztítanak

A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. A fénylően zsíros (olajos szeborreás) bőrűek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak (szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj). A szárazabb érzetű bőrökhöz (korpás szeborreáshoz is) az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok valók (pl. olívaolaj, sárgabarackolaj).

Védik a bőrt

A jobbára telített zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, arachinsav) tartalmazó, szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok - amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj - lassan szívódnak fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.

 Hidratál

A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitin kiváló emulgálószer, ezért a lecitinben gazdag olajok - pl. az avokádó- és a szezámolaj - is hatásos hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia-olajat is keverhetünk, mert 24% palmitolsav-tartalmának köszönhetően képes intenzíven megkötni a nedvességet.

Fényvédelem

Egyes növényi olajok bizonyos mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. A növényi viaszok és a telített olajok természetes fényvédelmét (SPF) általában 4, a makadámia-olajét 3, a szezám-, és az avokádóolajét pedig 1-2 faktor erősségűnek tartják. Amennyiben ésszerűen viszonyulunk a naphoz, vagyis a bőrt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez, s az ártó égető sugarakat elkerüljük, úgy ezeket levendula-aromavízzel vagy aloekivonattal együtt biztonságosan használhatjuk. (Világos bőrűek számára azonban biztonságosabb védelemre, fizikai fényszűrőkre is szükség van).

 Test-, arcápolás

Azokkal az olajokkal, amelyek 50%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, általában nagyon jól lehet masszírozni. Az olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj, ezek az úgynevezett „félig száraz" olajok jól csúsznak a bőrön, bársonyos érzetet hagynak maguk után, s emellett gyorsan fel is szívódnak. A szezámolajat, az indiai természetgyógyászat (ayurveda) olaját különösen szívesen alkalmazzák testkezelésekhez, mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, ezenfelül méregtelenítő hatása is van. Az avokádóolaj is melegíti a bőrt. A cellulitproblémák, fogyókúrák esetén olyan testápolókat használjunk, amelyekben ezek is szerepelnek.

 Rugalmassá teszik a bőrt

A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.

 Regenerálnak

Minél hosszabb ideig érnek a növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, gammalinolénsav stb.) a sejtmembrán alkotórészei. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe.

A száraz, idősödő bőr számára nagyon jó regeneráló olajnak számít az argánfaolaj. Fonnyadt, rossz vérkeringésű bőr számára borágóolajat is keverjünk az alapkrémbe. Ezt az olajat a változókori tünetek észlelésekor belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel könnyen romló olajról van szó, hűtőszekrényben kell tárolni. A feketekömény-olaj tartalmazza az összes zsírban oldódó vitamint. A bőr könnyedén beissza, szinte selymessé válik tőle.

Az avokádóolaj is kiváló regeneráló. Fitoszterineket, A, B, C, D, E, K vitaminokat és klorofillt is tartalmaz. Sikeresen alkalmazható száraz, hámló és érett bőrre. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik.

A búzacsíraolajban is sok fitoszterin, lecitin, vitamin van (A,E,D,F), ezenkívül foszfatidokat és ösztrogéneket is tartalmaz, ami ugyancsak pozitívan hat a sejtek regenerációjára.

 A ligetszépe, vagy hivatalos nevén Oenothera biennis a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20% olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére, érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják.

Nyugtatnak, gyógyítanak

Napozást követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk. Az orbáncfű- vagy más néven csengőlinkaolaj kiválóan nyugtatja a gyulladt bőrt, vigyázni kell azonban arra, hogy használatakor ne érje fény a bőrt, mert fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz.

A sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl. shea vaj, a csíraolajok, a körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj is. A benne lévő szelén és az E-, A-vitaminok antioxidánsok, megvédik a hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolajat ekcémás és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált, beteg bőrök (neurodermitis, ekcéma) ápolására bevált olaj a gammalinolénsavat és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj. Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.

 Zsíros bőrre olajat?

Igen. A faggyúmirigyek működését normalizálja, a tág pórusokat összehúzza a csipkebogyóolajat, szőlőmagolajat (szárító olajakat), jojobaolajat és 1%-ban avokádóolajat tartalmazó keverék. Erős antibakteriális hatása miatt a zsíros, tisztátalan bőrök ápolásához egészen kis mennyiségben feketekömény-olaj és tisztító és gyógyító hatású borágóolaj is keverhető.

 Az érzékeny bőrök ápolója

Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe.

 A minőségre figyelni kell!

Az olajok minősége függ a felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától és idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 fok alatt) sajtolt olajoknak van.

 Alkalmazási tippek: 

•A növényi olajokat mindig vizes kézzel vagy aromavízzel, gyógyteával benedvesített bőrre kenjük.
•Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt!
•Közvetlenül használat előtt is érdemes megszagolni az üveget, nehogy avasodó növényi olajat kenjünk a bőrre.
•A többszörösen telítetlen olajok gyorsan avasodnak, ezért hűtőszekrényben tárolandók, míg a telített zsírsavakban gazdag olajok több évig is megőrizhetik a minőségüket.

Az olajok élettani hatásai

Bogáncsolaj

75-80%-ban, tehát igen magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavakat. Linolsavtartalmát tekintve túlszárnyal minden más olajat.

Borágóolaj

A gamma-linolensavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Különösen jó hatást értek el vele nőknél a változókorral járó hormonális eredetű depresszió, valamint a premenstruációs szindróma kezelésénél.

Búzacsíra-olaj

Aranybarna színű, jellegzetes, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. 76%-ban telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag B-,E- és K-vitaminokban, A- és D-provitaminban, ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium), valamint lecitint tartalmaz.
Hatóanyagainak köszönhetően táplálkozásélettani szempontból az egyik legértékesebb olajnak számít.Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, a bőr sima és rugalmas lesz tőle,valamint serkenti a sejtek megújulását.

Feketekömény-olaj

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják.

Jojobaolaj

Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, amelyet a jojobacserje diószerű terméséből nyertek. Gyógyszerként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére. Illóolajok hordozójaként is ideális.

Kenderolaj

A kenderolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-
linolen zsírsavtartalmat mutat.

Kukoricacsíra-olaj

Édeskés ízű, aranysárga olaj. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, magas a foszfát tartalma, nagyon könnyen emészthető. Jellegzetes, pikáns pattogatottkukorica-íze ideális salátaöntetek készítéséhez.Sötét, hűvös helyen sokáig eltartható károsodás nélkül.


Lenmagolaj

Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Soha ne vessük alá hőkezelésnek, mert annak hatására alkotórészeire bomlik le. A lenmag héjában különböző ásványi anyagok és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt kedvezően hat a bélműködésre.
Alkalmas továbbá a rák, a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet.
A lenmagolaj könnyen megromlik, ezért mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot.  4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 55,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából
felbecsülhetetlen.

Mandulaolaj

A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.

Napraforgóolaj

Jellegzetes ízű, tömény olaj. Gazdag A-, D-, E-vitaminokban.A válogatott, érett, és természetesen hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli menynyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben.

Olívaolaj

Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Csekélyebb mennyiségben tartalmaz ugyan többszörösen telítetlen zsírsavakat, azonban az első sajtolásból származó olívaolaj tartalmazza a legtöbb E-vitamint.
Legértékesebb fajtája az extraszűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg préseléséből származik, és savszintje kisebb,mint 1%.
Felhasználása igen széleskörű: salátákhoz, tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni.
Előnyösen hat az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, telítetlen zsírsavai megóvják az érrendszert a meszesedéstől, meggátolják a zsírok lerakódását az erekben. Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként
alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolaj melegít és gyógyít.

Ricinusolaj

A magvakból nyert, nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav,olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Összetétele miatt gyógyszerként is alkalmazzák, segíti az emésztést is.

Szezámolaj

Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig
eltartható. Normalizálja a bélbaktériumok működését. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre.

Szójaolaj


Semleges ízű, magas fehérje-, lecitin- és linolsavtartalmú olaj. Tartalmaz még karotint és E-vitamint is. Hőkezelés nélkül ajánlott felhasználni sütéshez, főzéshez, salátákhoz.
Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe megváltozhat Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának
megelőzésében.

Szőlőmagolaj

Napérlelte szőlőszemek magvából készül, azokból igen kellemes, lágy ízű, csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető ki.
Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és magas a linolsavtartalma. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a legízletesebb - például salátaöntetként. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek illetve a rák
megelőzésében. Ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.


Tökmagolaj

Sötétzöld színű, intenzív aromájú olaj. Gazdag fehérjékben és ásványi sókban, magas a linolsavtartalma. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, Kb. 46% zsírt tartalmaz,amelynek 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve sok kellemetlenséget.


Forrás: szivbarat.blogspot.com; InforMed – Gyógyító olajok; LHP - Növényi olajok - A zsírbevitel egészséges és finom módja.